26.5.2021 12:09
Fidan Dip Kurdu (CAPNODİS) Larvasına karşı, Biyolojik Mücadele ile en etkili yeni çözüm; EKOBİOSET

Fidan Kurdu mücadelesinde etkin bir yöntem olan Ekobioset’i; Bioglobal yönetim kurulu başkanı Özgür ATEŞ’den dinledik.

Özellikle toprak altı zararlılarına karşı kimyasal ilaçların, düşük ve kısa süreli etkisinden dolayı, defalarca uygulansa bile, başarı şansı çok sınırlıdır. Zararlının özellikle kökün iç kısmına yerleşmesi durumunda, kimyasal yöntemlerle mücadele şansını daha da güçleştirmektedir.

Ekobioset, latince adı Capnodis spp. olan fidan dip kurtlarının larvalarına karşı etkili biyolojik bir bitki koruma ürünü (BKÜ) dür.

Fidan Dip Kurdu (Capnodis) Nasıl bir zararlıdır?

Fidan Dip Kurdu (Capnodis), başta sert çekirdekli (kayısı, erik, şeftali, vişne, nektarin),  sert kabuklu (badem, antep fıstığı) ve yumuşak çekirdekli (elma, armut) meyve ağaçları başta olmak üzere, söğüt, çitlembik, idris, incir ve kuzu kulağında ciddi ekonomik zararlar vermekte olan önemli bir zararlıdır. Küçük fidanlıklar dışında, özellikle büyük meyve plantasyonlarında, 2-5 yıl gibi kısa sürede, ağaçların yavaş yavaş kuruyarak ölümüne sebep olan çok önemli bir zararlıdır.

Capnodis larvası
Capnodis larvası

Fidan Dip Kurdu (Capnodis) bitkiye nasıl zarar verir?

Toprak içindeki dip kurdu larvaları, ağaç kök kabuğunun altında galeriler açarak içini pislik ve talaş ile doldururlar. Dip kurdu larvaları zamanla kambiyum tabakasını kemirerek beslenirler. Giderek çoğalarak, ağacın iletim demetlerine zarar verir ve ağacın topraktan besin alımını sınırlar. Zamanla ağaçların önce büyümesini yavaşlatarak durdururlar. Mücadele yapılmaz ise, ağacın zamanla tamamen kuruması ve devamında ölümüne sebep olur.

Dip kurdu erginleri ise, ağaçların aşı gözlerini ve taze yapraklarını yiyerek zarar verirler. Ayrıca yumurtalarını ağacın aşı yerlerine bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar ağacın aşı tutmasını da engeller.

Capnodis'in ağaçtaki zararı
Capnodis'in ağaçtaki zararı

Ekobioset Biyolojik Mücadele Etmeni (BME)olarak, hangi ağaçlarda Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) ruhsatı almıştır?

Ekobioset, Antep Fıstığı, Badem, Kayısı, Kiraz, Şeftali, Erik ve Elma ağaçlarında Capnodis (Fidan Dip Kurdu)’na karşı BME (biyolojik mücadele etmeni) olarak ruhsat almıştır.

İçerdiği Entomo Patojen Nematod (EPN) ile, Capnodis (Fidan Dip Kurdu) larvalarını enfekte ederek başarılı bir şekilde mücadele imkanı sağlanır.

Ekobioset ile Sürdürülebilir Mücadele

  • Uygulamadan 15-20 gün sonra ilk Capnodis larva ölümleri başlar.
  • Ekobioset, her bir ölü larva kadavrasında sürekli çoğalarak, yeni konukçusu olan diğer larvalara doğru yönelir.
  • Ekobioset biyolojik bir ürün olduğu için zararlı dayanıklılık kazanamaz.
  • Ciddi anlamda verim ve kalite artışı sağlanır.
  • Ekobioset, kullanıcılara ve çevreye zararı olmayan, doğal bir üründür.
  • Meyvecilikte kalıntı olmadan, sıfır bekleme süresi ile, üreticilere beklemeden hasat, tüketicilere güvenli gıda avantajı sağlanır.
Capnodis larva ve ergin hali
Capnodis larva ve ergin hali